Kézműves finomságok Erdőkürtön

                                             Kézműves finomságok Erdőkürtön

 

 

2015 áprilisában egy hirtelen támadt ötlet alapján kicsiny falunk két lakója egymással összefogva jelentkezett egy sajtkészítő tanfolyamra. A tanfolyamra való várakozás nem telt el eseménytelenül. Megkezdődött a „tejgazdaság” megalapozása. Új lakók érkeztek Erdőkürtre két és fél tehénke személyében. A fél abban az időben még anyukája hasában pihent, de azóta szép egészséges bociként látta meg a napvilágot.

A tanfolyam jó hangulatban telt, majd a befejezését követően az ott tanultakat kipróbálva megkezdődött a kézműves tejtermékek előállítása. A két „Díszpinty” családja teljes támogatását élvezve átvette a hatalmat a konyhában és éjjel nappal tejtermékeket (sajtot, túrót, joghurtot, vajat) készítettek nagy átéléssel. Az elkészült termékek zsűrizése a családban és a közvetlen barátok közösségében történt. A pozitív visszajelzéseken fellelkesülve megfogalmazódott egy gondolat hogy a nagy felfordulással járó „hisz férfiak a konyhában” tevékenységet egy külön erre a célra épített helyiségben kellene folytatni, megkímélve a családokat a konyhákban uralkodó háborús övezettől.

A gondolatot tett követte és megkezdődött egy „sajtüzem” tervezése, létrehozása. A tervek elkészültét és hatósági jóváhagyását követően megkezdődött az építkezés helybéli vállalkozók és mesteremberek közreműködésével, önzetlen segítségükkel, amiért nagy tisztelet és köszönet illeti őket. Az építkezés hónapjai alatt folyamatosan zajlott a még fel sem épült gazdasági épület berendezéseinek beszerzése. Megvásároltunk egy korszerű tejhűtőt, mely elengedhetetlen a feldolgozásra váró tej biztonságos hűtéséhez. Beszereztünk egy sajtkádat melynek segítségével automatizálható a tejből történő sajtalvadék előállítása. A sajtkád beállításával megszűnik a konyhai lábasokban, fazekakban történő tejfeldolgozás. Segítségével egyszerűsödik a sajt előállítása, könnyebbé válik a joghurt készítése (felmelegítés majd visszahűtés).

Beszereztünk egy saválló csepegtető asztalt, melyen a sajtok formába helyezése és csepegtetése, préselése történik majd. Megvásárlásra került egyéb berendezés, tűzhely, vízmelegítő, hűtő, melyek mind elengedhetetlen kellékei a tej feldolgozásának.

Időközben elkészült az épület, mely mennyezetig burkolásra került. A közművek bekötését követően elhelyezésre kerültek a beszerzésre került technikai eszközök. Grafikus ismerős segítségével megtervezésre kerültek a sajt és egyéb tejtermékek címkéi, valamit a kicsiny vállalkozás logója, utalva termékeink összességére és a településünkre is „Erdőkürti finomságok” elnevezéssel.

Ahogy az már lenni szokott „evés közben jön meg az étvágy” ötletünk továbbgondolásra került. A logón elhelyeztük a tehén és kecske mellett a malackát is. Utalva arra, foglalkoznánk mellette idényszerűen füstölt húsárúk előállításával is. A későbbiekben, mivel az infrastruktúra megfelel lehetőség lesz falusi túrizmus, falusi vendéglátás keretében csoportok, fogadására, csapatépítő tréningek megtartására is. Mindezzel öregbítve településünk hírnevét. Mindezen célok elérése érdekében a tejfeldolgozó helyiség építésével egyidőben megszületett egy kb. 2-300 kiló hústermék egyidejű füstölésére alkalmas füstölő helyiség is.

A szükséges hatósági, állategészségügyi engedélyek beszerzése után, a kistermelői regisztrációt követően december közepén megkezdjük működésünket a Rákóczi út 13. alatt.

A terméklista kialakítása jelenleg még folyamatban van, de szeretnénk tejtermékek és füstölt húsárúk széles skálájával először helyben, majd a kistermelői szabályoknak megfelelve lakóhelyünk 40 kilométeres körzetében és Budapesten is megjelenni.